Zbiórka podpisów pod obywatelskim projektem ustawy Świeckie Państwo

30 maja 2019 r. w kilkudziesięciu miejscowościach w Polsce, w gronie ponad 40 organizacji, odbyła się zbiórka podpisów pod obywatelskim projektem ustawy w sprawie jawności przychodów kościołów i związków wyznaniowych oraz likwidacji przywilejów podatkowych. Akcja zbierania podpisów potrwa do 19 czerwca 2019 r. i do tego momentu musimy zebrać 100 000 podpisów Polek i Polaków.

W ostatni czwartek maja w Warszawie na tzw. „Patelni” przy stacji Metro Centrum w Warszawie, podpisy zbierali liderzy partii: SLD, Razem, Wiosny, Nowoczesnej, Zielonych i Inicjatywy Feministycznej.

swieckiepanstwo300519a

Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD w trakcie spotkania z dziennikarzami powiedział:

Nie jest to inicjatywa przeciwko wierze, to nie jest tak, że polska lewica walczy w wiernymi, czy też z Kościołem. Zbieramy podpisy pod transparentnością przychodów instytucji, jaką jest Kościół. Rok temu SLD, za pośrednictwem posła Jacka Protasiewicza, złożyło interpelację do pana premiera Mateusza Morawieckiego na temat finansowania Kościoła przez państwo. Oceniamy, że skarb państwa łoży na Kościół około 8 mld złotych rocznie. Chcemy wiedzieć i poinformować obywatelki i obywateli, jak finansowana jest ta instytucja z pieniędzy publicznych. Ale jest problem, ponieważ od roku czekamy na odpowiedź. Skoro nie ma odpowiedzi, skoro kler obowiązują inne zasady niż innych obywateli: w sprawach opodatkowania, sprzedaży gruntów, nieruchomości – to ten projekt ustawy wprowadza ład w tych zagadnieniach. Ład, który polega na tym, iż wszyscy w Polsce podlegają tym samym zasadom, a jeżeli ktoś jest finansowany przez skarb państwa, to wiemy jakie to są kwoty. Nie ma wali z wiarą, z wiernymi, jest marzenie o transparentności.

swieckiepanstwo300519b

Joanna Senyszyn apelowała do przechodniów:

Obywatele, jeżeli kochacie swoją ojczyznę, podpisujcie się pod projektem ustawy „Świeckie państwo”. Tylko świeckie państwo zapewni lepszą przyszłość wam i waszym dzieciom. Kościół dostaje co roku z budżetu państwa kilkanaście miliardów złotych. Te pieniądze mogą być spożytkowane na zdecydowanie lepsze cele.

Szczegóły projektu

Obywatelski projekt ustawy zakłada transparentne i odbywające się według ścisłych reguł finansowanie kościołów i związków wyznaniowych oraz likwidację ich przywilejów podatkowych.

swieckiepanstwo300519c

Rozliczanie się z dochodów

1. Nałożenie na kościoły i związki wyznaniowe obowiązku informowania państwa oraz jego organów skarbowych o tym jakie są jego przychody. Informacje takie będą zbierane przez urzędy skarbowe i następnie przekazywane do Krajowego Administratora Skarbowego, który będzie tworzył łączne podsumowania i następnie publikował je w Biuletynie Informacji Publicznej.

2. Wprowadzenie obowiązku dla instytucji państwowych oraz samorządowych informowania za pomocą Biuletynu Informacji Publicznej o dotacjach, subwencjach i darowiznach w postaci pieniędzy lub nieruchomości, a przekazanych na rzecz kościołów i związków wyznaniowych. W tym celu wszystkie podmioty publiczne będą miały obowiązek przekazywania tego typu informacji do Krajowego Administratora Skarbowego, który opublikuje je w za pośrednictwem BIP-u.

Likwidacja ulg podatkowych

1. Zniesienie wszelkich ulg, bonifikat i preferencji związanych z zakupem nieruchomości od skarbu państwa.

2. Likwidacja możliwości odliczenie darowizn na rzecz kultu religijnego od przychodu. Nie ma żadnej podstawy, aby tego typu darowizny miały być odliczane od przychodu. Kult religijny to nie jest dobro publiczne wszystkich obywatelek i obywateli.

3. Zniesienie zwolnienia z podatku od dochodów z inwestycji kościoła, np. w nieruchomości pod wynajem.

4. Likwidacja Funduszu Kościelnego. Nie ma uzasadnienia, aby kler był dalej finansowany z budżetu państwa, aby dalej opłacane były z tego źródła składki do ZUS. Komisja Majątkowa zakończyła swoją działalność w 2011 roku i powód dla, którego te składki były opłacane już dawno się wyczerpał.

Ze szczegółami projektu ustawy można zapoznać się na stronie www.kongresswieckosci.pl

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!